Info

Vektor og raster

Skal du jobbe i forbindelse med trykk vil du før eller siden komme borti spørsmål om vektoriserte filer.

Vektor eller vektorfiler er grafikk som kan skaleres opp og ned uten tap av kvalitet. Det er fordi det er bygd opp av matematisk kode eller koordinater. I motsetning til raster som forringes ved skalering og taper kvalitet, spesielt ved oppskalering. Raster er i bunn og grunn små, faste punkter som danner et bilde eller grafikk.

Det er vanlig at logoer og grafikk er vektoriserte. Disse skal som regel brukes alt i fra veldig smått til veldig stort, da er det kjekt å ha en enkelt fil å forholde seg til. Det er også enklere å jobbe med farge, både definere og endre. En annen fordel med vektorer er den lille filstørrelsen.

Typiske filformater er ai, eps og svg. Disse kan også inneholde rasterbilder, så det er ingen garanti før man faktisk har åpnet og sjekket filene i et egnet program. Tradisjonelle bildeformater som jpg, png og gif kan ikke være vektoriserte, de er alltid rastrerte.

Siden trykk er en samling punkter – altså et raster – må alt rastreres før det trykkes, men det er noe som trykkerienes prosesser tar seg av.

Sist oppdatert 07.11.2019
Annonse