Digitale filer er ikke noe mer magiske enn fysiske objekter. Det er ikke mulig å hente ut informasjon fra eller skape noe av ingenting. I forstørrelser er teknologien begrenset til å bare bruke det som allerede finnes i bildene. Noe nytt skapes ikke – derfor er resultatet som regel under middels. Noen mer avanserte programmer har analyser av tusenvis av bilder som brukes til å beregne innholdet og skape nye piksler istedenfor å bare duplisere de som allerede er der.
Hvilke bilder kan forstørres
Hvis bildet bare skal forstørres noen få prosent kan det gjøres i vanlige bildeprogrammer uten problem. Det er bedre å gjøre det med bildefilene siden bildebehandlingsprogrammene gjør en bedre jobb enn InDesign og lignende. Det blir litt mindre hakkete, men til gjengjeld litt mer uklart. Er du i tvil kan du prøve deg frem, en utskrift er en god indikasjon, selv om det kan være lurt å huske på at trykk er bedre på å få frem detaljer – også de uønskede.
Vi snakker her om prosentvise forstørrelser, det å forstørre et bilde med 200 px vil være en liten sak for et bilde på 10000 px, men for et bilde på 200 px vil det være en fire ganger forstørrelse. Det er lettere å forstørre store bilder, fordi de sannsynligvis ikke trenger mye forstørrelse og fordi bildet inneholder mer informasjon.
Blandede teknikker
Med større forstørrelser har jeg til dags dato kun hatt OK resultater med letsenhance.io som kan forstørre ganske kraftig. Lignende AI-baserte tjenester finnes helt sikkert og det kommer til å bli flere. De beste resultatene får du hvis originalen allerede er av betydelig størrelse og ikke har for intrikate mønstre og teksturer. Jeg har vanligvis lagt filer fra nevnte tjeneste over forstørrelser i Photoshop, hvor jeg lar noen prosent av originalen skinne gjennom. Resultatene har jeg faktisk brukt på bokomslag, da har originalene riktignok vært store, men noe utenfor det jeg ville vært komfortabel med å sende til trykk.
Hva funker ikke
Det går ikke å trykke et bilde for så scanne det inn igjen, kvalitet og farge vil forringes for mye. Du ender fort opp med moiré, et mønster som trer fram når to mønstre møtes, siden trykk er små, fargede prikker.
Du kan heller ikke stille opp dpi-en i for eksempel Photoshop, om du har krysset av for forstørring ved endring av dpi, er det kun en pikselbasert forstørrelse du ender opp med. Og det ser, som nevnt, ikke spesielt bra ut.